fredag 16. april 2010

Diabolske dufter og klimaendringer

I går kveld (15.4) og dag tidlig (16.4) var det en umiskjennelig duft av svovel over Oslo. Denne kommer fra Island, nærmere bestemt utbruddet på Eyjafjallajökull. Spørsmålet som jeg som klimaforsker blir stilt da er om dette utbruddet påvirker klimaet i Norge. Svaret på det er at så lenge utbruddet ikke er større enn i dag vil det trolig ikke påvirke klimaet i noen større grad.

Neste spørsmålet er hvilken påvirkning av jordens klima en kan finne fra vulkaner. Her har IPCC gjort en god jobb i å identifisere store vulkanutbrudd og finne disse igjen i historiske måledata. Den første vi kan se på er en sammenlikning av global temperatur fra klimamodeller og observasjoner de siste 100 årene:  http://www.ipcc.ch/graphics/ar4-wg1/jpg/faq-8-1-fig-1.jpg. Her ser en 4 hendelser identifisert og navngitt. Alle var ekstreme  hendelser, og en ser at den globale temperaturen både målt og beregnet i de påfølgende årene var lavere enn de omliggende årene. Går vi tilbake 1000 år er ikke hendelsene navngitt, men her er det antydet omfanget i hvor mye energi jorden tapte som følge av vulkanutbrudd i de ulike årene: http://www.ipcc.ch/graphics/ar4-wg1/jpg/fig-6-14.jpg

Hvorfor blir jorden kaldere av et vulkanutbrudd, selv om masse varm stein og drivhusgasser blir kastet ut av jordens indre? Svaret på det er et effekten av asken som spres i luften er avkjølende ved at den blir liggende som et lys- og varmereflekterende skjold rundt jorden. Dette fører til at litt av strålingen fra solen som ellers ville ha varmet opp jorden blir reflektert tilbake til rommet.

Hvordan blir det med Eyjafjallajökull? Foreløpig ser det ikke ut til at dette vulkanutbruddet er så stort at det vil få en merkbar påvirkning av jordens temperatur.

-------------
Medieomtalen av saken er stor da alle flyene står, og her er noen av dem:

VG, VG, VG, VGDagbladet, Dagbladet, Dagbladet, DagbladetNettavisen, Adressa, Aftenposten, Aftenposten, TU, TU

5 kommentarer:

  1. jeg hørte dette utbruddet er "lillebroren". Hva om "storebroeren" utløses av denne?

    SvarSlett
  2. Om Katla utløses av denne kan det hende at det blir en sporbar klimaeffekt.

    SvarSlett
  3. Det som er interessant å spørre seg i en slik debatt, er hvordan en slik hendelse påvirker klimaet sammenlignet med menneskeskapte utslipp av ymse slag ? Hvor mye co2 spys ut i løpet av et slikt utbrudd ? Sammenlignet med f.eks utslippet fra alle verdens biler på et år ? Dette hadde vært MEGET interessant å vite, siden det påstås at utbruttet ikke vil gi merkbar klimaeffekt...

    SvarSlett
  4. Historisk ser vi at vulkaner har en klart avkjølende effekt på jorden. Dette skyldes at effekten av partikler overstiger utslippene av drivhusgasser.

    SvarSlett
  5. Litt klargjørende for størrelsen på dette utbruddet er VEI indeksen. Dette utbruddet på Eyjafjallajökull har en indeks på 1, Pinatubo (1991) hadde en indeks på 6.

    SvarSlett