onsdag 21. mars 2012

Påskenøtt: Fullmåne som værvarsler?

Nå nærmer påsken seg med stormskritt, og i den forbindelse kan det være verdt å ta en titt på påsken som værvarsler.  At dette er en periode hos oss der en går fra vinter til sommer (også kalt vår) blir litt for enkelt. Derimot kan vi se på hva som styrer påskens plassering: 1. påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Her er det tre biter fakta en kan henge seg opp i:

  1. Søndag
  2. Fullmåne
  3. Vårjevndøgn
Fakta 3, Vårjevndøgn, blir som sagt litt kjedelig (Ja dette er en tid det blir varmere osv.)

Fakta 1, Søndag, kan godt diskuteres da det finnes interessant vitenskap om hvordan været i enkelte områder varierer gjennom uka, men ikke akkurat nå.

Fakta 2: Fullmåne får bli det som styrer påskenøtten. Her har jeg en liten historie: 
"En mann ringte til meg på jobb og var ganske sint. Etter at han fikk rast fra seg litt viste det seg at sinnet hans var rettet mot disse udugelige meteorologene som ikke informerer om at fullmåne gir godvær. Hann sa det så enkelt: "Hver gang jeg har sett fullmånen har det vært godt vær"" 

Påskenøtten er så enkel som dette: Hvorfor er utsagnet 100% korrekt, og fullstendig uinteressant i værvarsling?
Bonusnøtt: Hva kan dette lære oss i forbindelse med klima?



1 kommentar:

  1. Da er påska over, og svarene er som følger:

    * Det er helt korrekt at han bare har sett månen i klarvær, men han har glemt de overskyete dagene han ikke har observert månen.

    * Et poeng når det gjelder klima o.l. er at det kan finnes informasjon en ikke får med seg om en bare baserer seg på egen hukommelse. Et eksempel her et at "alle" glemmer global oppvarming når det er kaldt i Norge, og husker det når det er varmt.

    SvarSlett