tirsdag 12. juni 2012

En sommer som kommer


Nå nærmer sommerferien seg for fullt rundt i landet. I den forbindelse er det alltid et spørsmål om hvordan været blir. Fjorårets sommer var som vi husker ikke den beste i sør-Norge.

Jeg har tidligere vist at NAO indeksen har en betydning for temperaturen i Norge og hvordan den foholder seg til resten av verden. For dere som kjenner NAO godt er det nå på tide å rusle ut i solen (eller regnet) istedenfor å sitte lese videre.

NAO indeksen er en indeks som beskriver trykkfeltet i Nord-Atlanteren. Dette trykkfeltet sier noe om hvor sterk vinden fra vest innover Norge er. En presentasjon av utviklingen NAO indeksen fra NOAA finner en her:

 Ser du i indeksen over så var den sterk i Mars, hvor vi satte værrekorder, og lav nå (som er en kald og våt periode). Hvis vi flytter fokuset litt over på lengre variasjoner kan vi bruke månedsvise data, og ser på en lengre periode, f.eks de siste 60 årene:
Som en ser danser denne opp og ned, og gir ganske lite informasjon i seg selv. 

La oss legge på temperaturavviket i Norge:
Noe som gir et rotete bilde.
En annen måte å visualisere dette på er dette:
I sitt kaotiske uttrykk ser en at datasettet nå deler seg i tre deler: Blå har lav NAO indeks, Svarte middel NAO, og rød med høy NAO. Faktisk er det slik at  det gir et utslag på ca 2 Celsius i gjennomsnittstemperatur:

NAONorgeØstlandetAgderVestlandetTrøndelagNord-Norge
Høy1,51,71,51,21,41,5
Alle0,30,30,30,30,30,3
Lav-1,0-1,2-1,1-0,8-1,0-0,8

Så skal en satse på en varm sommer ser det helt klart ut som om vi må satse på en høy NAO indeks. Utviklingen av NAO indeksen følger du bra på NOAA sine sider, hvor du også finner et varsel for den kommende perioden.

2 kommentarer:

  1. Hei! Det kunne vore interessant å sett kva som skjer med plottet og tabellen viss du deler opp i sesongar! For det er vel om vinteren at NAO har størst effekt?

    SvarSlett
  2. Du har helt rett, se "Sommer som kommer 2"

    SvarSlett