torsdag 25. oktober 2012

Hvor høyt er havet?

Det dypeste punktet i havet er Challenger dypet i Mariane gropa på 10994 m. Spørsmålet i bloggtittelen her er ikke hvor dypt er havet, men det tilsynelatende meningsløse "Hvor høyt er havet?". En mer presis tittel hadde vært: "Hvor stor havnivåstigning vil Norge oppleve?", men  den er mye kjedeligere.

For å kunne si noe meningsfyllt om dette bør dynamikken som styrer det lokale havnivået studeres. Oppsummert er de følgende faktorene viktige for å si noe om dette:

  • Endring i globalt havnivå (Issmelting, termisk ekspansjon)
  • Lokal landheving
  • Endringer i havstrømmer og været
I rapporten Klima i Norge 2100 kom det en del tall for forventet havnivåstigning frem mot slutten av århundret for Norske kommuner. I vår kom det en ny rapport, denne gangen fra Kartverket, som hadde betydelig lavere tall, og nå kom NERSC med en ny rapport med et annet sett tall. Under viser jeg i en graf hvordan de ulike rapportene forventer at endringen i havnivå blir.

Estimert endringer i havnivå i de ulike rapportene.
Det som er klarest her er at Klima 2100 trolig har undervurdert usikkerheten i systemet ettersom de andre har nesten dobbelt så lange søyler, bortsett fra det ser det ut som om det er svært vanskelig å gi et godt estimat for fremtidig havnivå i Norge. Et spørsmål her blir hvordan skal Norske kommuner forholde seg til dette? Her kan en vel bare sitere Clint Eastwood: "Do you feel lucky punk?"

4 kommentarer:

  1. Hei Hans Olav,

    Du spør:

    Hvor høyt er havet?

    Det er nok avhengig av når du måler, noe som går frem av dette

    http://www.agu.org/pubs/crossref/2012/2012GL052885.shtml


    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Erik

      Lenge siden vi hadde forrige diskusjon.

      Interessant artikkel, men i mine øyne litt tvilsom. det viktigste ankepunktet mitt er at dette er store systemer med kjente lange "bølger". Å identifisere sykliske variasjoner i datasett som bare er 2 bølgelengder langt er å tøye datasettet til det ytterste.

      Det er vel også ingen tvil om at går en ned i romligskala blir variabiliteten større. de store kjente osilasjonene i havet har vel også et mønster i seg som en kan finne igjen i grafikken i artikkelen, noe som styrker artikkelen, men den viser faktisk ingen globale kurver. IPCC viser den globale kurven her: http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch5s5-5-2.html

      Nå var vel hele poenget i bloggen min over at de lokale effektene av et stigende hav på Norges kyst er ekstremt usikre.

      Slett
  2. Hei igjen,

    Jeg er selvfølgelig enig med deg, havet stiger og havstanden er usikker. Climate4you har også en havhøydegraf

    http://www.climometrics.org/havet.gif

    Med mine dataanalytiske øyne, synes det som om stigningen flater noe ut etter 2005? Hvis hovedansvaret for havstigningen skyldes stigende temperatur, kan det jo tenkes at utflatingen henger sammen med at den globale oppvarmingen nærmest har stoppet opp og at det ikke har vært noen temperaturøkning de siste 10 -15 årene.

    Den siste Havrapporten til NOAA

    http://ibis.grdl.noaa.gov/SAT/SeaLevelRise/documents/NOAA_NESDIS_Sea_Level_Rise_Budget_Report_2012.pdf

    angir jo redusert havstigning, nå 1.1 - 1.6 mm/år, mot tidligere 3 mm/år. Dette er selvfølgelig også et uttrykk for usikkerhet, og det vil jo bli interessant å følge utviklingen av havnivået i tiden fremover.

    Klimaendringene er jo uhyre interessante og spennende, særlig fordi det er så usikkert!

    Den globale temperaturen kan vi ta ved neste korsvei Hygen.

    SvarSlett
  3. Ang global økning har RealClimate en grei gjennomgang:
    http://www.realclimate.org/index.php/archives/2013/01/sea-level-rise-where-we-stand-at-the-start-of-2013/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    SvarSlett