tirsdag 1. september 2009

Global avkjøling?

Til tider bringes en utflating av utviklingen i den globale temperaturen frem som et argument for at menneskskapte klimaendringer ikke er reelle. Jeg har tidligere kommentert hvor vesentlig denne "utflatingen" er fra mitt ståsted (Istiden neste?). Det er også mange andre som har jobbet med dette, og enkelte har publisert noe om det vitenskaplig. En av de mest leservennlige publikasjonene jeg har opplevd på lenge er fra Easterling og Wehner i AGU. (krever tilgang).

Easterling og Wehner har sett på både modeller og observasjoner. I begge datasettene finner de mønstre med korte perioder statistisk signifikant avkjøling både i fortid og fremtid. Disse periodene kommer midt inne i den lengre gjennomgående trenden med oppvarming. Ut fra dette kan en trekke den konklusjonen at selv om datasettene for øyeblikket viser en tendens til utflating kan en ikke trekke den konklusjonen at vi har begynt en periode med global avkjøling.

2 kommentarer:

  1. Godt gjort av Easterling og Wehner å se fremtidige temperaturperioder i observerte data.

    SvarSlett
  2. Ja er det ikke utrolig hva de kan se. :-)

    Takk for at du påpeker denne slurvete skrivemåten min. Poenget er selvfølgelig at de finner store naturlige variasjoner på år - dekadeskalaen. Disse variasjonene gir korte perioder med avkjøling selv i perioder med oppvarming som langtidstrend. For de historiske datasettene er det selvfølgelig kun mulig å se dette i fortiden.

    SvarSlett