onsdag 22. april 2009

Elgjakt uten elg

At temperaturen i Norge og verden har endret seg de siste 10 -årene kan vi uten tvil slå fast. Om du er i tvil kan du sjekke grafikken hos Meteorologisk institutt. 2008 var for eksempel i Norge drøyt 1 grad Celsius over normalen. Men er en grad dramatisk, og hvilke følger får dette?

For oss som er glade i å gå på ski betyr dette at skisesongen blir kortere, mens båtfolket gleder seg over tidligere vår. I naturen kan det komme dramatiske effekter av et varmere klima, og overskriften anntyder en mulig fremtid.

Før vi kan gå inn på effekten må vi ha noen fakta om elgens biologi klare. Det første er at det, ikke overraskende, er en veldrfinert periode mellom brunst og kalving. Det vil si at det går et gtt antall måneder mellom parringen, og kalven kommer ut. Fra gammelt av er denne perioden tilpasset klimaet så kalvene kommer når maten er på sit beste. Maten til elgen er på sitt beste når nye skudd nettopp har sprunget ut. Det som historisk har styrt elgen til dette er at brunsten trigges av at temperaturen kommer ned i en passe lav temperatur om høsten. 

Når det gjelder klimaendringene finner vi at høsten starter litt senere, og våren komer noe tidligere. Det er snakk om en måned til noen uker som vinteren allerede har krympet i begge ender, og tilsvarende må vi vente at vinteren kuttes en måned eller to i løpet av dette århundret. Når elgens brunst er temperaturstyrt, vil det medøre at elgen parrer seg senere om høsten. At våren kommer tidligere vil medføre at planter skyter knopper tidliger. En senere parring, kombinert med tidliger knoppskyting vil medføre at når kalvene kommer vil våren har kommet litt for langt til at dette er den beste tiden for elgen. En vil derfor oppleve at elgen får dårligere kår i de tradisjonelle elgområdene, og at elgen må trekke noe høyere til fjells får å få gode forhold. Dette vil resultere i at elgen kan komme til å trekke bort fra lavlandet, og at en del områder vil kunne få nedgang i mengden elg.

Noe mer informasjon om dette på yr.no

1 kommentar:

  1. + at elgen liker seg best i åpen lende, og skogtilvekst ikke skaper mer av det.

    SvarSlett