torsdag 16. april 2009

Hvorfor 2 grader?

I det siste har det dukket opp flere artikkler i media som adverer mot at vi ikke klarer å forhindre en oppvarming over 2 grader. (Dagbladet og VG har to eksempler), men hva er så farlig med 2 grader, hvorfor ikke prøve å stabilisere på 3 eller 4 grader.

Utfordingen er at kommer klimaendringen for langt kommer vi over i et selvforsterkende system. Det er mange grunner til dette, og noen eksempler er: 
  • Smeltende tundra: Smeltende tundra vil firgjøre store mengder Metan. Metan er en mye mer effektiv drivhusgass enn CO2. I tilleg er det ikke på langt nær så mye Metan som CO2 i atmosfæren noe som vil gi en raskere effekt ved økning av Metan.
  • Regnskogen i Amazonas kan dø: I 2005 var det sterk tørke i Amazonas, noe som raserte store arealer med regnskog i skogbranner. Kommer den globaleoppvarmingen tilstrekkelig høyt kan en risikere en større tørke som utrydder store deler av Regnskogen i Amazonas.
  • Snøen og is forsvinner: Blir det mindre snø og is, spesielt i sommerhalvåret, vil absopsjonen i nord gå kraftig opp noe som vil medføre ennå raskere avsmeliting av is og snø i Arktis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar