tirsdag 28. april 2009

Isfritt

Ola M. Johannessen uttaler til VG at en forenklet statistisk modell for isutbrdedelse i Arktis og CO2 i atmosfæren gir at arktis er isfritt i løpet av dette århundret. En slik uttalelse gir grunnlag for å ta en rask titt på isen Arktis.

De to beste nettstedene, så vidt jeg vet, for å observere isen i nord er Cryosphere today og NSIDC. Begge steder viser gode bilder på nåtilstanden i Arktis, og endringen siden 1978. Valget av 1978 skyldes at det året kom de første satelittene som kan brukes til isovervåkning. Sentrene har valgt en noe ulik analysemetode, og krav for å kale det isdekke, så absoluttverdiene i areal avviker noe. Felles for begge sentre er en klar nedgang i isdekke i perioden. Tallene fra Cryosphere today viser at sommerisen i Arktis dekket ca 5,5 millioner kvadrat kilometer i starten av perioden, mens 2007 og 2008 hadde knapt 3 millioner kvadrat kilometer i utbredelse. Det blir svært spennde å se hvor mye is som smelter i årets sesong. Sansynligheten for at det blir lite is er stor da mye av isen i arktisd er relativt tynn (bare 1-2 vintre). Det vil ikke overraske mye om vi kommer ned mot fjorårets tall.

Når det gjelder fremtiden for isen er det fortsatt mye usikkerhet. Om Ola M Johannesen sin enkle modell er god nok vil vi se en rask avsmelting. Klimamodellene har desverre ikke god nok isdynamikk, og gir trolig en noe treg avsmelting av sjøisen i nord. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar